Skip to main content

Hemsedal - Resa med egen bil

Här finner du viktig information för dig som planerar att resa med egen bil.

Incheckning
Nycklar och liftkort hämtas ut i receptionen för respektive boende, (fd. Välkomstcenter 1) receptionen Skistar Lodge Hemsedal Alpin eller (fd. Välkomstcenter 2) Receptionen Hemsedal Mountain Village. Mer information om boende samt incheckning finner ni på ert resebevis och faktura. Tänk på att sängkläder och handduk inte alltid ingår i boendet om du inte beställt detta. Se boendebeskrivningen för att se vad som ingår i just er boende. OBS! Enbart en toalettrulle per toalett ingår.

Dubbdäck
Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar. Åretruntdäck kan också användas. Användning av dubbdäck är tillåten från 1 november till första söndagen efter påskhelgen. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver. Även om det är lagligt att köra med dubbdäck under denna period, måste du betala dubbdäck vid körning i Oslo. 

Betala via SMS.
Skicka meddelande kodord Pigg Oslo och [registreringsnr] till 72323 Ex: PIGG OSLO ABC 12.
Du får ett bekräftelse-SMS. SMS -tjänsten är ej giltig förrän bekräftelse mottagits. Skicka inte flera meddelanden om du inte får ett felmeddelande. Vid stor nätverkstrafik kan väntetiden vara upp till 15 minuter. Vid problem med returmeddelandet, ring Teletopia på 815 50 650.

Betala på plats
Betalstationer finns vid infarterna till Oslo där man kan köpa dagsbiljetter. Biljetten gäller från inköpsdatum och placeras synligt i bilens ruta.

Vägtullar
Det finns runt 50 betalstationer i Norge, de flesta med automatisk betalning.

Automatiska betalstationer
De flesta betalstationer i Norge är automatiska. Det innebär att du helt enkelt passerar utan att stanna. Ditt registreringsnummer fotograferas och avgiften dras automatiskt från ditt konto. Har du inte registrerat ditt kreditkort via internet får du en faktura med posten utan någon extra debitering. Fordon som inte är registrerade i Norge faktureras genom Euro Parking Collection plc (EPC) i London.

Övriga betalstationer
Vissa betalstationer har olika filer för AutoPASS och manuell betalning. Tänk på att du riskerar böter om du kör förbi i AutoPASS-filen utan avtal om AutoPASS.

Reflexväst
Minst en reflexväst per bil är obligatoriskt.

Mobiltelefon
Det är ett lagbrott att tala i handhållen mobiltelefon under körning.

ÖVRIGT

Hastighetsgränser
Vanligen är hastighetsgränsen på norska vägar 80 km/tim.
Bostadsområden: Ibland så lågt som 30 km/tim. Se upp för farthinder i vägbanan, de är inte alltid skyltade.
Tätbebyggt område/stadsområde: 50 km/tim.
Tvåfilig väg och motorväg: 90 km/tim, 100 km/tim eller 110km/tim

Fordon med högsta tillåtna last över 3,5 ton samt motorfordon som drar husvagn får inte överstiga 80km/tim, även om den lokala hastighetsgränsen är högre. Fordon som drar husvagn utan broms med vikt över 300 kilo får inte överstiga 60 km/tim även om den lokala hastighetsgränsen är högre.

Bergspass
I bergspass finns det ofta långa nedförsbackar som kan orsaka att bromsarna blir överhettade. Det kan dock undvikas genom att lägga i en låg växel (samma växel du skulle använda om du körde upp för backen). Då behöver du inte bromsa så hårt, vilket i sin tur betyder att bromsarna inte hettas upp lika fort. I uppförsbackar får bilen jobba extra mycket vilket kan leda till att den blir överhettad. Håll ett öga på bilens temperaturmätare.

Bilkörning och alkohol
Alkohol påverkar omdömet och körförmågan. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri ger allvarliga påföljderVissa mediciner ska undvikas om du tänker köra bil. Dessa är märkta med röd varningstriangel.

Strålkastare
Liksom i Sverige måste alla fordon alltid ha halvljuset tänt under färd. Det gäller även motorcyklar och mopeder. Att ha med sig extra glödlampor till strålkastarna rekommenderas.

Säkerhetsbälten
Säkerhetsbälte är obligatoriskt. Alla barn måste vara ordentligt fastspända i godkänd utrustning som lämpar sig för deras ålder, storlek och vikt. Barn som väger mer än 36 kg eller som är över 1,35 meter långa kan sitta i vanligt säte.

Om olyckan skulle vara framme
Polis: 112
Ambulans: 113
Brandkår: 110

Kör försiktigt och håll avståndet!

Klädsel
Även om ni bokar utrustning så måste ni ändå ha med er varma och bekväma skidkläder. När det gäller klädseln så är det smart att tänka lager på lager. På morgonen kan det vara minusgrader, men mitt på dagen kan denna kyla ha förvandlats till starkt solsken och plusgrader. Då är det bra om man snabbt kan ta av sig några lager kläder. Solskyddskräm är ett måste under de heta strålarna mitt på dagen. Tänk på att snön reflekterar solen, så även om det känns kallt i luften så kan solen ta ordentligt ändå. Det är också en anledning till varför det kan vara bra att ha med sig solglasögon för de soliga dagarna. Om det däremot är kalla, blåsiga och snöiga dagar kan snöglasögon kännas som en oumbärlig accessoar. Något som också är ett måste är en hjälm, framförallt för barnen, men faktiskt också för de vuxna i sällskapet.

Säkerhet på skidresan
Oavsett om ni är vana skidåkare eller inte så är säkerheten viktig. Barn bör gå skidskola innan de börjar åka på egen hand i backarna. Det finns skidskola på alla nivåer och åldrar. Dessutom kan de lära känna nya vänner där. Om alla i sällskapet åker i olika pister så bestäm en plan B ifall ni kommer ifrån varandra. Bestäm en mötesplats dit ni går om ni tappar bort varandra. Se till att de yngre barnen har en lapp med föräldrarnas mobilnummer på sig ifall de skulle komma bort. När ni åker skidor ska ni tänka på att aldrig hålla högre fart än vad man känner att man behärskar. Den som kommer uppifrån har alltid väjningsplikt, men man ska inte stanna där det är skymd sikt. Vid fall ska man se till att försöka komma upp på benen så fort som möjligt så man inte är i vägen, framförallt är det viktigt om sikten är skymd just där man ramlat. Detta gäller förstås inte när man är skadad. Håll koll på din utrustning och din klädsel så att den är okej, så inget kan lossna och glida nerför backen eller fastna i liftar eller liknande.

Snögaranti
8 km preparerade pister och 628 fhm snögaranti gäller från den 20 december 2020 fram till 25 april 2021. Samtliga boende i Hemsedal innefattas av denna garanti.

Fritextsökning
Kontakta oss
Guide tlf. 1:
0725 25 59 89
Guide tlf. 2:
0725 25 59 50
Jour nr.:
0733 47 77 00
Adress:
JT Alpinresor
556384-1401
Röke 4107
282 93 RÖKE
Org nr:
556384-1401