Hemsedal

Resa med egen bil

Här finner du viktig information för dig som planerar att resa med egen bil.

Incheckning

Nycklar och liftkort hämtas ut i receptionen för respektive boende,  ( Välkomstcenter 1) receptionen  Skistar Lodge Hemsedal Alpin eller (Välkomstcenter 2) Receptionen, Hemsedal Mountain Village ( osäker på vart de ligger? Se bild över skidcentret under fliken Kartor) Mer information om boende samt incheckning finner ni på ert resebevis och faktura.

I Norge finns det på många vägar vägskatt. Det finn ca 50 betalstationer för dessa, de flesta har automatisk betalning. Det innebär att ni enkelt kan passera ytan att stanna.

Ditt registreringsnummer fotograferas och avgiften dras automatiskt från ditt konto. Har du inte registrerat ditt kreditkort via Internet, kan du i stället stanna och betala på någon bensinstation i närheten – följ skylten “KR-service”.

Om du inte stannar till och betalar inom tre arbetsdagar får du en faktura med posten utan någon extra debitering. Fordon som inte är registrerade i Norge faktureras genom Euro Parking Collection plc (EPC) i London.

Regler och lagar

* Minst en reflexväst  är obligatoriskt per bil.
* Det är ej tillåtet att tala i handhållen mobiltelefon under körning.

Dubbdäck
Användning av dubbdäck är tillåtet 1/11 till första söndagen efter påskhelgen. Användning av dubbdäck kostar 30nok/ dygn.

Betala via SMS. Skicka meddelande kodord Pigg Oslo och [registreringsnr] till 72323

Ex: PIGG  OSLO ABC 123  För tung bil (över 3500kg) skicka kodord PIGG Tung OSLO och[registreringsnr.] till 72323

Ex: PIGG TUNG OSLO ABC 123

Du får ett bekräftelse-SMS. SMS -tjänsten är ej giltig förrän bekräftelse mottagits. Skicka inte flera meddelanden om du inte får ett felmeddelande. Vid stor nätverkstrafik kan väntetiden vara upp till 15 minuter.

Betala på plats. Betalstationer finns vid infarterna till Oslo där man kan köpa dagsbiljetter. Biljetten gäller från inköpsdatum och placeras synligt i bilens ruta.

Om olyckan skulle vara framme

Polis: 112
Ambulans: 113
Brandkår: 110

Kör försiktigt och håll avståndet!

Klädsel

Även om ni bokar utrustning så måste ni ändå ha med er varma och bekväma skidkläder. När det gäller klädseln så är det smart att tänka lager på lager. På morgonen kan det vara minusgrader, men mitt på dagen kan denna kyla ha förvandlats till starkt solsken och plusgrader. Då är det bra om man snabbt kan ta av sig några lager kläder. Solskyddskräm är ett måste under de heta strålarna mitt på dagen. Tänk på att snön reflekterar solen, så även om det känns kallt i luften så kan solen ta ordentligt ändå. Det är också en anledning till varför det kan vara bra att ha med sig solglasögon för de soliga dagarna. Om det däremot är kalla, blåsiga och snöiga dagar kan snöglasögon kännas som en oumbärlig accessoar. Något som också är ett måste är en hjälm, framförallt för barnen, men faktiskt också för de vuxna i sällskapet.

Säkerhet på skidresan

Oavsett om ni är vana skidåkare eller inte så är säkerheten viktig. Barn bör gå skidskola innan de börjar åka på egen hand i backarna. Det finns skidskola på alla nivåer och åldrar. Dessutom kan de lära känna nya vänner där. Om alla i sällskapet åker i olika pister så bestäm en plan B ifall ni kommer ifrån varandra. Bestäm en mötesplats dit ni går om ni tappar bort varandra. Se till att de yngre barnen har en lapp med föräldrarnas mobilnummer på sig ifall de skulle komma bort. När ni åker skidor ska ni tänka på att aldrig hålla högre fart än vad man känner att man behärskar. Den som kommer uppifrån har alltid väjningsplikt, men man ska inte stanna där det är skymd sikt. Vid fall ska man se till att försöka komma upp på benen så fort som möjligt så man inte är i vägen, framförallt är det viktigt om sikten är skymd just där man ramlat. Detta gäller förstås inte när man är skadad. Håll koll på din utrustning och din klädsel så att den är okej, så inget kan lossna och glida nerför backen eller fastna i liftar eller liknande.

Snögaranti

8 km preparerade pister och 628 fhm
snögaranti gäller från den 16 december 2018 fram till säsongsslut. .
Samtliga boende i Hemsedal innefattas av denna garanti.